چارت اداره کل هواشناسی همدان![]()
نحوه مشارکت کاربران و همشهریان:
در ضمن از ابتدای سال 1400، امکان گفتگوی آنلاین با کارشناسان و امکان ارسال پیام به مدیران دستگاه به سایت اضافه شد، جهت استفاده از این امکان به لینک های صفحه اول مراجعه نمایید
شرح وظایف
1- تاسيس ،تكميل ،گسترش و نگهداري شبكه اساسي ايستگاههاي مختلف هواشناسي در سطح استان و انجام امور ديده باني كليه عوامل جوي و سطوح فوقاني جو .
2- جمع آوري اطلاعات ديده باني شده از كليه ايستگاههاي هواشناسي بوسيله شبكه ارتباطات استاني و كنترل كيفي آنها سپس مخابره به مركز سازمان در تهران جهت پخش منطقه اي در آسيا 3- تجزيه و تحليل كليه اطلاعات گرد آوري شده بمنظور رفع نياز و ارائه خدمات مشروحه ذيل : الف )- تهيه اطلاعات هواشناسي مورد نياز هواپيمايي كشوري و كليه شركتهاي هواپيمايي داخلي و خارجي ،هوانيروز،ارتش و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي بمنظور تامين سلامت پرواز و انجام عملياتهاي لازم . ب)-تهيه اطلاعات هواشناسي مورد نياز شيلات و امور آبزيان ، شركت نفت ، سازمان جهاد كشاورزي، امور آب و برق منطقه اي و ساير بخشهاي خصوصي و دولتي بمنظور استفاده در امر كشاورزي ، دامپروري ، مراتع و جنگل ، دفع آفات، آب و ……… ج)- تهيه اطلاعات مورد نياز جهت ارائه به رسانه هاي عمومي در رابطه با هوا ، سلامتي جامعه ، خدمات به مردم در بخشهاي مختلف زيربط . - ارزشيابي ، تجزيه و تحليل بررسي كليه اطلاعات جمع آوري شده و تشكيل بانكهاي اطلاعاتي لازم . - برگزاري و تشكيل سمينارهاي علمي و اموزشي و تشكيلي دوره هاي تخصصي كوتاه مدت و بلند مدت . - همكاري مشاركت با دانشگاهها و مراكز علمي و تحقيقاتي و برقراري ارتباط با اساتيد و دانش پژوهان هواشناسي و علوم جو. - بكار گيري و تجزيه و تحليل كليه اطلاعات و انجام مطالعات و تحقيقات در زمينه هاي هواشناسي و اقليم شناسي و شاخه هاي كاربردي آن . - تهيه و تجزيه و تحليل نقشه هاي پيش بيني هواشناسي از سطح زمين تا سطوح فوقاني جو براي بازه زماني 24، 48 و 72 ساعت و صدور پيش بيني هاي لازم جهت ستاد حوادث غير مترقبه ، سازمان جهاد كشاورزي و نيز صدور پيش آگاهي و اخطاريه جوي در هنگام وقوع پديده هاي مخرب جوي جهت اطلاع عموم مردم . - همكاري دائم و مستمر با ستاد حوادث غير مترقبه استانداري از قبيل شركت در جلسات كميته اصلي تشكيل جلسات كميته فرعي و انجام پروژه هاي تحقيقاتي در قالب اعتبارت اختصاص داده شده از سوي ستاد حوادث - استفاده از سيستم سوئيچينگ بمنظور دريافت و ارسال اطلاعات ديده باني شده در سراسر كشور و جهان دريافت نقشه هاي پيش بيني و تصاوير ماهواره اي ،دريافت بولتن هاي پيش بيني از سراسر كشورهاي جهان, دريافت و ارسال وضعيت جوي كليه فرودگاههاي ايران و جهان جهت تامين امنيت پرواز هواپيماها ، جمع آوري ، پردازش و هدايت سريع داده هاي هواشناسي در سطح نيم كره شمالي . - برقراري سيستم هواگو با شماره تلفن 134 درسطح استان جهت اطلاع عموم از وضعيت جوي شهرستانهاي استان از جمله كرمانشاه ، اسلام آباد غرب، قصرشيرين ،سرپل ذهاب، روانسر، پاوه ، گيلانغرب،كنگاور و سنقر و كليايي و مراكز استانهاي كشور در تماي اوقات 24 ساعت.
گروه پيش بيني و پیش آگاهی جوی
يكي از وظايف مهم سازمان هواشناسي و به تبع آن ادارات كل استانها شناسايي جو فعلي زمين در جهت برآورد رفتارهاي آينده آن است كه اصطلاحا" پيش بيني هوا نام دارد نيازهاي بسياري در جامعه امروز به وجود آمده است كه پيش بيني هوا را طلب مي كند بطور مثال در امور حمل و نقل اعم از دريايي و هوايي براي شناخت بهتر مسيرها و تامين امنيت بيشتر مسافران، در پروژه هاي عمراني كوچك و بزرگ براي برنامه ريزي بلند مدت و انجام عمليات اجرايي ، در كشاورزي ،شهرسازي ، تفريح و گردش ورزش منابع آب و غيره . . . هر يك به نحوي به اطلاعات پيش بيني به صورت فوري و سريع نيازمند هستند كه تهيــه پيش بيني هوا نيز در نتيجه پردازش داده هاي ديده باني شده شبكه ايستگاههاي سينوپتيك ، جو بالا و تصاوير ماهواره اي و اطلاعات رادارهاي هواشناسي مي باشد .
اطلاعات ديده باني شده از شبكه ديده باني بطور روزانه در مركز رايانه سازمان هواشناسي كشور بايگاني شده كه سپس عمليات كنترل كيفيت ،پردازش و تهيه اطلاعات از آنها صورت مي گيرد . اطلاعات تهيه شده براي شناخت وضعيت آب و هوايي و رفتارهاي اقليمي يك منطقه پس از تبديل به نرمال هاي اقليمي و ميانگين هاي دراز مدت سرمايه بسيار ارزشمندي محسوب مي شود . در راستاي فعاليتهاي آموزشي و تحقيقاتي و توسعه فعاليتهاي خدماتي هواشناسي استان به نكات ذيــــل مي توان اشاره كرد : 1- تهيه و تنظيم پردازش و ايجاد يك بانك اطلاعاتي از داده هاي موجود در هواشناسي و تهيه آمارهاي مورد نياز جهت سهولت دسترسي كاربران و محققان به اطلاعات مورد نياز . 2- تهيه خلاصه وضعيت جوي روزانه و ماهانه ايستگاه هاي هواشناسي تابعه در پايان هر ماه شمسي و ارسال به استانداري ، كشاورزي ، فرمانداري ها و سازمان هواشناسي كشور . 3- تهيه اطلاعات مربوط به بارندگي در پايان هر ماه و مقايسه با سال هاي قبل و ارسال به استانداري ، كشاورزي و… 4- بررسي و كنترل آمار ايستگاه هاي بارانسنجي و تهيه فرم كامپيوتري آمار روزانه هر ايستگاه و درج در رايانه توسط نرم افزارهاي معرفي شده . 5- جمع آوري اطلاعات هفتگي ايستگاههاي سينوپتيك و اداره تحقيقات كشاورزي سرارود و ارسال به مركز سازمان هاي ذيربط پس از كنترل لازم . 6- وارد نمودن اطلاعات ايستگاههاي سينوپتيك و اقليم شناسي در رايانه با استفاده از نرم افزار SCDATA و كنترل كيفي داده ها توسط نرم افزار QC و ارسال به مركز سازمان در پايان هر ماه ميلادي . 7- تجزيه و تحليل نقشه هاي پيش بيني ارسالي از سازمان مركزي و ارائه پيش بيني هاي 24و48و72 ساعته جهت ستاد حوادث غير مترقبه ،شهرداري ها و ايستگاه هاي تابعه . 8- رسم نقشه هاي هم فشار ايستگاه هاي استان و ايستگاه هاي هم جوار در ساعت OOUTC با استفاده از نرم افزارSURFER و تجزيه و تحليل آنها در راستاي بهبود پيش بيني هاي صادر شده . 9- صدور پيش بيني هاي3 و4روزه جهت ارائه به سازمان كشاورزي در جلسات مشترك هواشناسي كشاورزي . 10- صدور اطلاعيه و اعلاميه هنگام وقوع پديده هاي مخرب جوي و ارائه به ستاد حواد غير مترقبه و صدا و سيما جهت اطلاع رساني عمومي . 11- شركت در جلسات ستاد حوادث غير مترقبه استانداري و ساير كميته هاي فرعي عضو . 12- وارد نمودن اطلاعات پيش بيني 24 ساعته جهت سيستم هواگو در رايانه مربوطه. 13- توسعه شبكه ايستگاه هاي بارانسنجي استان جهت پوشش مناسب اندازه گيري در كليه نقاط . 14- تهيه مقدمات راه اندازي و افتتاح ايستگاه هاي هواشناسي تازه تاسيس . 15- بهره برداري لازم از سيستم سوئيچ و اطلاعات آن در راستاي بهبود كيفيت پيش بيني هاي صادره . 16- بهره برداري از شبكه اينترنت در استان براي دست يابي به داده هاي روزآمد هواشناسي . 17- تجهيز كتابخانه مركز تحقيقات هواشناسي كاربردي و انتخاب و سفارش كتاب و نشريات داخلي . 18- برگزاري سمينارهاي علمي ماهيانه با حضور كاركنان اداره كل و دعوت از اساتيــد و دانشجويـان دانشگاه ها و ساير علاقمندان به علوم جوي . 19- همكاري با سازمان آب منطقه اي غرب در راستاي حذف ايستگاه هاي موازي بارانسنجي و ارتقا ايستگاه هاي تبخير سنجي امور آب به ايستگاه اقليم شناسي هواشناسي با استفاده از امكانات سازمان آب . 20- انجام پروژه هاي تحقيقاتي مصوب شده در شوراي پژوهشي سازمان و كميته فرعي كاهش بلاياي جوي و اقليمي . 21- كنترل و بازرسي شبكه ايستگاههاي بارانسنجي و اقليم شناسي استان .
اداره شبکه پایش
هواشناسي از نظر علمي جزء رشته هاي فني و مهندسي محسوب مي گردد كه با توجه به تجهيزات بسيار پيشرفته فني و مخابراتي داده هايي را بصورت منظم از شبكه هواشناسي جمع آوري ، مخابره و پردازش مي كند ضرورت كار هواشناسي ايجاب مي كند كه شبكه جمع آوري داده هاي هواشناسي در كشور هاي مختلف در ارتباطي معين و هميشگي بايكديگر باشند كه اين امر از طريق قوانين و امكانات سازمان هواشناسي جهاني(WMO)امكان پذيرشده است ازجمله عوامل جوي كه اطلاعات آن در شبكه هاي ديده باني سراسر جهان جمع آوري مي شوند مي توان دماي هوا ، سمت و سرعت باد ، رطوبت نسبي ، فشار بخار آب ، ميزان بارندگي ، تبخير ، ابرناكي ، تابش خورشيدي و تشعشعات زميني فشار هوا و فشار تبديل شده به سطح دريا بر حسب هكتوپاسكال پديده هاي مختلف جوي . دماي اعماق خاك ، دماي سطح زمين و …را نام برد اين داده ها در ايستگاههاي 3 و 4 نفره ساعت به ساعت در تمام شبانه روز و در ايستگاههاي 2 نفره و يك نفره بصورت 12 ساعته جمع آوري و مخابره مي گردد .
مهمترين سياست هاي اجرايي اين اداره در رابطه با برنامه ريزي، كنترل ، نظارت ،بازرسي و راهبري شبكه ايستگاه ها را مي توان بشرح ذيل مطرح كرد : 1- بررسي و كنترل اطلاعات و داده هاي ايستگاههاي تابعه از نظر زماني و صحت داده ها . 2- بررسي،كنترل و پردازش ديده بانيهاي انجام شده دريافت گزارشات و ارسال به مركزمخابرات سازمان 3- تهيه روزانه 110 گزارش جوي در سطح استان و انجام دو تمپ در فرودگاه كرمانشاه . 4- تهيه گزارشات جوي مخصوص جهت برج مراقبت فرودگاه ، هواپيمايي جمهوري ،هوانيروز و آسمان و شركت فراز قشم . 5- تهيه گزارشات و اطلاعات جوي جهت صدا و سيما و اعلام به عموم مردم استان طي 4 نوبت در شبانه روز . 6- تهيه آمار جوي روزانه مورد نياز سازمانهاي هواشناسي ،كشاورزي ، امور آب و…….. 7- راهبري و نظارت در چگونگي انجام بهينه عمليات جو بالاي ايستگاه كرمانشاه . 8- آموزش ديده بانهاي استخدامي جهت آمادگي كار در ايستگاههاي هواشناسي تازه تاسيس . 9- خريداري و نصب رايانه در ايستگاههاي هواشناسي و برگزاري دوره هاي آموزشي كوتاه مدت رايانه جهت همكاران ديده بان مراكز استان و ايستگاهها .
اداره مهندسی و تجهيزات هواشناسی
هواشناسي با توجه به ماهيت وجودي از همان ابتداي تاسيس داراي پيشرفته ترين تجهيزات فني و مخابراتي زمان خود بوده است كه ضرورتهاي مطرح در هواشناسي همواره ايجاب نموده كه تهيه اين تجهيزات بعنوان يك اولويت براي سازمان مطرح باشد در حالآ حاضر نيز كه سازمان درگير تحولات بسيار سريع علمي و فني مي باشد روز آمد شدن تجهيزات فني ، مخابراتي و پردازش داده ها در دستور كار سازمان و پيرو آن اداره كل استان قرار گرفته است از طرفي ادوات فني و وسايل اندازه گيري پارامترهاي جوي در ايستگاه هاي مختلف هواشناسي بايد از استاندارهاي ويژه اي برخوردار بوده هواشناسي مجاز به استفاده از هر وسيله اي براي اندازه گيري و ثبت عوامل جوي نيست از طرف ديگر اعلام سريع و همزمان هواي ايستگاهها به مركز مخابرات سازمان ايجاب نموده كه در هواشناسي به بحث مخابرات اهميت جدي داده شود و مي توان گفت كه اين سازمان از نظر تجهيز و خريد سيستم مخابراتي همواره پيش قدم بوده است در راستاي توسعه و مدرنيزه كردن شبكه ايستگاه هاي استان مي توان به موارد ذيل اشاره نمود : 1- سركشي مداوم و مستمر به سكوهاي هواشناسي ادوات فني و ساير دستگاه هاي هواشناسي رفــــع نواقص و خرابي ها . 2-تعمير و تنظيم دستگاه هاي بي سيم و مخابراتي از قبيل تلفن ، فاكس، رايانه و سيستم ارتباطی . 3- توسعه و تجهيز اداوات فني ايستگاهها و تعمير ادوات و ساخت ابزار مورد نياز ايستگاه هاي هواشناسي . 4- نصب سيستم سوئيچ در اداره كل هواشناسي استان بمنظور سرعت بخشيدن به ارسال و دريافت اطلاعات جوي ايستگاه ها ، دريافت تصاوير و نقشه هاي ماهواري . 5- برقراري خطوط مختلف ارتباطی و تنظیمات مودم و تجهيز كليه ايستگاه ها . 6- پيگيري تاسيس ايستگاههاي تازه تاسيس اقليم شناسي اصلي و معمولي و سينوپتيك تكميلي و خودکار . 7- درخواست ادوات و تجهيزات ايستگاه هاي تازه تاسيس و نصب در پلاتفرم مربوط . 8- انجام بازرسي مداوم و كاليبراسيون ادوات ايستگاه هاي تابعه . 9- افزايش تعداد خطوط هواگو شماره134 جهت دسترسي آسان متقاضيان به داده ها و اطلاعات هواشناسي. |